Europea Presse

Europea Presse

Europea Presse

La agencia que vive las noticias

Les estacions d'Espot i Port Ainé arrenquen la temporada d'estiu

NATURALEZAPostado por ALBERT LOASO mar, julio 03, 2018 20:37:51

Aquest estiu, Espot i Port Ainé, gestionades pel Grup FGC, posen en solfa les propostes més engrescadores i divertides del Pallars Sobirà per assaborir la natura amb els cinc sentits i aprofitar l’estiu com mai abans. Envoltades d’un paratge únic, amaguen els racons més increïbles i autèntics dels Pirineus, on descobrir els tresors de l’alta muntanya a peu o en bicicleta; sols, amb la família o el grup d’amics.

L’estació d’Espot es troba molt a prop del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, àrea natural que també forma part de les comarques de la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça. Per un altre costat, Port Ainé està envoltat del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més extens de Catalunya i compta amb l’excepcional mirador del Pic de l’Orri a 2.440 m. Les seves privilegiades ubicacions esdevenen un recer inigualable on desconnectar de la rutina i allunyar-se del tràfec i bullici de la ciutat.

Amb tot a punt per viure un estiu carregat d’aventura i noves sensacions, durant els mesos de juliol, agost i setembre els visitants podran gaudir de tota mena d’activitats i esdeveniments dirigits a totes les edats i gustos.

Naturalesa en estat pur

Al mes de juliol, l’estació de Port Ainé donarà la benvinguda a la temporada d’estiu amb l’obertura del Parc Lúdic i d’Aventura: obrirà els caps de setmana d’aquest mes i a partir del dilluns 16 estarà en funcionament cada dia ininterrompudament fins al diumenge 2 de se

tembre. L’horari serà de 10.00 a 18.00 h.

Els visitants podran gaudir de les pistes de tubbing, patinets i cars tot terreny o el Mini parc d’aventura als arbres (a partir dels 4 anys i fins a 1,30 m d’alçada), el qual consta de 10 jocs entre d’altres.

Cronoescalada Espot

Hotel Port Ainé 2000, el més alt dels Pirineus

A la mateixa estació de Port Ainé, a 2.000 m, s’alça l’Hotel Port Ainé 2000, de tres estrelles. Es tracta d’un allotjament d’alta muntanya, amb molt encant, que es caracteritza

per ser el més alt dels Pirineus. Gràcies a la seva privilegiada situació, ofereix unes vistes espectaculars i promet una experiència inoblidable i única per a tots els visitants.

Un any més, l’estació aposta per les activitats al bell mig de la muntanya com, per exemple, la Ruta de descoberta del Parc Natural, que disposa de dues rutes que es poden realitzar lliurement tot seguint els cartells indicatius o a través del servei de guies interpretadors del Parc Natural de l’Alt Pirineu (sota reserva prèvia). Com a tret característic, a més, durant la temporada, els visitants tindran la possibilitat de recórrer les rutes a peu i amb BTT, amb plànols físics i a través de l’APP de Port Ainé.


Port AinéARAN PARK - EL PARC DE FAUNA SALVATGE A LA VALL D'ARAN

NATURALEZAPostado por ALBERT LOASO mié, noviembre 01, 2017 20:38:00
A la Vall d'Aran , no només hi han activitats comercials, ramaderes, agrícoles, piscícoles i esportives. Ara podrem afegir en aquesta vall pirenaica una proposta per conèixer de primera mà la fauna salvatge del Pirineu, especialment en mamífers de primer ordre.Això és Aran Park, un parc de fauna salvatge situat entre Bossost i el Portilló, al costat mateix de la carretera N-141, en un terreny de 19 Hectàrees i amb una impressionat casa de benvinguda al parc.

INICIS

Però anem per parts i coneixerem el parc de la mà de Patrice Armengol, director del parc, i Gemma Segura.
Ens comenten que en el parc hi podrem trobar tota mena d'espècies mamíferes, principalment pròpies de l'entorn de Pirineu, encara que també trobem espècies d'altres ambients de muntanyes més al Nord, com el cas del llop blanc. En total hi han 15 espècies, i un centenar d'animals.
Casa del parc, amb el museu, botiga, taquilles i oficines

Va ser el 2013 que Patrice amb dos socis més, van acondicionar les instal·lacions, van arribar els primers animals a través d'altres parcs europeus, i s'iniciaren les visites.

ELS ANIMALS

En aquest parc el més important són els seus habitants, els animals. Com hem dit, hi han actualment un total de 15 espècies.
Veiem els animals en un entorn agradable i natural, amb roques, bosc, rius, prats.

Totes les espècies són descendents endèmiques del Pirineu, a excepció del llop blanc. Aquesta presència del llop blanc ha estat recolçada pel fet de que ARAN PARK és un dels pocs parcs d'altitud.


Les llúdrigues, animals semi aquàtics estan ben adaptats al seu entorn, amb un rierol que corre per la seva instal·lació.Dos mascles de cérvol gaudint el prat i en plena època de crida a les femelles

Els voltors comuns són una espècie de l'Alt PirineuUna cria de cabra salvatge ens mira amb atenció

Els muflons també habitaven al Pirineu

Els isards ara són molt visibles per tot el Pirineu


Les marmotes es poden veure en estat salvatge a prop dels petits ibons i llacs del Pirineu, en cotes altes.


El llop gris va desparèixer del Pirineu fa més de 80 anys i ara s'està estudiant la seva introducció per fer que la cadena tròfica es completi, i aporti equilibri entre la població d'altres espècies com el porc senglar i els isards.


Els ossos bruns estan en procés de reintroducció al Pirineu, donat que la última femella endèmica d'aquestes muntanyes, va morir fa uns anys.


El linx boreal, espècies que es trobava antigament al Pirineu, i està totalment adaptat a aquest clima.

Un dels objectius del parc és promoure la reintroducció al Pirineu de diverses espècies que van desparèixer d'aquestes muntanyes a principi del segle 20, i que com el cas dels ossos bruns, algunes espècies tornen a habitar aquestes muntanyes.

ENTORN DEL VISITANT

El visitant troba en aquest parc zones de natura molt diversa, com boscos de fulla perenne, de fulla caduca, rierols, zones escarpades, roquissams, prats. Això afavoreix la comprensió del medi natural per part del públic, amb explicacions i rètols tant dels boscos com de micologia, o sigui els bolets del Pirineu.
Per una millor visita, s'ha habilitat una zona de pic-nic i bar, per fer més agradable la visita.
També hi ha una zona d'animals de granja com l'ase, gallines i altres.


ELS OBJECTIUS DE FUTUR

Encara hi han espècies que podrien augmentar la llista actual d'animals a ARAN PARK, com les genetes, esquirols, gat fer, entre d'altres.
El més important pels gestors actuals és la bona marxa de criança que s'està produint en el parc, aquest és el millor indicador de qualitat ambiental i bona adaptació de les espècies.
Pel que fa al nombre de visitants, el parc va rebre més de 45.000 visitants la temporada 2016-17, amb una bona assistència d'escoles de primària de la vall i de la banda francesa de Luchon.
Per Patrice, el que caldria és augmentar els visitants de primavera i tardor, donat que les visites generals es concentren sobre tot als mesos de juliol i agost. Els grups de gent gran també responen molt bé a aquesta fórmula de espai natural, i animals protegits en els seu entorn.


Gemma i Patrice esperen la vostra visita al ARAN PARk.

Text: Albert Loaso
Fotos: Albert Loaso16È CONCURS INTERNACIONAL ROSES NOVES

NATURALEZAPostado por ALBERT LOASO dom, mayo 15, 2016 19:03:38
Aquest cap de setmana, s'ha celebrat el 16è. Concurs internacional de roses noves al Parc de Cervantes de Barcelona.
El recinte del Parc de Cervantes correspon a un dels parcs temàtics de Barcelona, en el qual el roserar és la flor estrella d'aquest parc. Dins del recinte dedicat a les roses, n'hi ha d'espècies que han anat formant la col·lecció permanent, i hi ha un espai perquè els obtenidors de noves creacions florals puguin preparar cada llavor per presentar-se en aquest concurs de roses noves.
Aquest any han participat 30 obtentors de 9 països, que han presentat un total de 92 varietats de roses noves a concurs (86 l’any anterior).
Una de les obres d'estructura més celebrades del parc és la pèrgola, per a on l'especies enfiladisses obtenen el lloc i el suport per mostrar les boniques roses que ens ofereixen.
Aquest any, amb l'hivern càlid i una primavera força plujosa han fet que alguns exemplars no hagin esclatat prou en aquestes dates.

A continuació us presentem alguns exemplars.Una abella en plena feina de pol·linització.Vista del parc amb la pèrgola.

Text i fotos: Albert LoasoExposició del cremallera de Núria

NATURALEZAPostado por ALBERT LOASO mié, enero 27, 2016 18:25:13
El dia 25 es va fer la presentació de la nova exposició del cremallera de Núria, situat al costat de l'estació de RIBES VILA.
El cremallera va iniciar les obres el 1928 i el 1931 va arribar a la vall de Núria la "jeparuda", una locomotora de vapor amb sistema de cremallera, de FFCC de Gran Pendent, provinent de Montserrat. Va ser la única vegada que el vapor va arribar a Núria. Es va instal.lar la catenaria i les primeres locomotores elèctriques van iniciar els viatges de Ribes de Freser fins Núria, essent aquest l'únic mitjà de locomoció per arribar a Núria.
Hem referit tot això per donar interès a la visita de l'exposició, que ara també permet veure la "jeparuda" i les primeres unitats elèctrique; el seu valor històric es complementa amb vagons de diferents èpoques com el cotxe saló, i elements didàctics amb plafons i un vídeo sobre el viatge, l'entorn i la funció del cremallera en aquest paratge del Pirineu.


La jeparuda

Material rodant

Interior del cotxe saló, que es pot llogar per events

Sistema de comunicacions

Inauguració de l'exposició
A la inauguració varen asistir representants de FCG i les autoritats locals. Com a motiu per la inauguració no tan sols era la nova distribució i unitats exposades, sinò que també es permet a partir d'ara l'accés lliure a l'exposició, obrint aquesta part de la història del Pirineu de Girona als habitants, viatgers del cremallera i visitants de la Vall de Ribes.
Per l'alcalde de Ribes, aquesta nova opció s'afegeix a les noves propostes pel turisme, que vol oferir la Vall de Ribes com rutes de senderisme, ruta dels miradors, promoció de la gastronomia, possibilitant nous continguts i més oferta.


D'esquerra a dreta; Sra. Imma Constanç, alcaldessa de Queralbs; Sr. Marc Prat, alcalde Ribes de Freser; Sr. Enric Ticó, president de FCG; Sr. Josep Mª Corcuera, alcalde de Planoles

Posant en marxa l'exposició


Text i fotos: Albert Loaso
Slalom 4 Motion by Volkswagen La Molina

NATURALEZAPostado por ALBERT LOASO mar, noviembre 17, 2015 18:53:45

Volkswagen i La Molina creen per aquesta temporada la primera pista d'eslàlom tecnològic del Pirineu. Una nova instal.lació situada a la pista Trampolí que permetrà que els esquiadors puguin sentir-se com uns corredors professionals i a més, tindran l'opció d'endur-se un record a casa ja que la baixada quedarà enregistrada a través del sistema de càmeres instal.lades al recorregut.
El circuit s'activa automàticament amb el forfet electrònic de La Molina. Un cop realitzada la carrera, l'esquiador veurà quin ha sigut el seu temps i velocitat a l'arribada i podrà visualitzar el recorregut i descarregar-se el vídeo del seu descens a través del web de La Molina. Amés en el web, podrà veure el rànking dels millors temps.

Albert Loaso


EL PARC ESTIVAL DE NÚRIA

NATURALEZAPostado por ALBERT LOASO jue, agosto 06, 2015 13:11:55
El Santuari de Núria, està situat a 1.964 metres d'altitud, està envoltat de pics i cims del Pirineu Oriental, a la comarca del Ripollés. A l'estiu FGC que explota el parc de Núria, proposa múltiples activitats en el Parc lúdic de Núria.
http://www.valldenuria.cat/estiu/activitats/parc-ludic/
Les instal.lacions de l'estació d'hivern, es transformen en una zona de gaudi per la família i en especial pels nen i nenes, a on poden trobar activitats com: la cinta patufet, el Tubby petit, la tirolina, jocs d'equilibri i un rocòdrom. A més a més, un passeig a cavall o en poni, les terrasses l'aire lliure al voltant del llac, un passeig amb barca pel llac, completen aquesta oferta per a totes les edats.
No ens oblidem de que l'aventura comença a Ribes o Queralbs, a on la majoria dels visitants pugen al Parc de Núria pel se fantàstic cremallera. El cremallera a través dels 12,5 quilòmetres, supera un desnivell de 1.059 metres, amb rampes màximes del 15%.

En l'aspecte religiós, podem recomanar la caminada des de l'estació del cremallera fins el Pic de l'Àliga pel via crucis, un camí amb creus monumentals. Podem arribar-hi també pels telepolsats (cabines suspeses)

Núria ofereix pels nuvis la celebració del sagrament del matrimoni, per unir l'amor de la parella amb la contemplació de la natura, i juntament amb la bona gastronomia dels seus restaurants, satisfaran als convidats més exigents.

En definitiva, el Parc de Núria ens omple de propostes per gaudir de l'estiu amb aventures, ecologia, natura, jocs, restauració, devoció, per totes les edats, només cal anar-hi amb ganes de descobrir la proposta que ens doni un sentit més ampli a la descoberta de la Vall de Núria.


Una passejada a cavallLes campanes de Núria
Ofici de matrimoni al Santuari


El prat de Núria i el cremallera al fons
Les instal.lacions de la Vall de Núria a vista d'àguila

El cremallera a l'estació de Núria
Un divertit passeig en poni pels més menuts


Text i fotos: Albert Loaso

MÓNNATURA-PIRINEUS

NATURALEZAPostado por ALBERT LOASO mar, junio 02, 2015 18:17:01

MÓNNATURA-PIRINEUS

Entrevista a Eugeni Rojas,director de MónNatura, el 10-05-2015


El mes d'abril de 2002 es va inaugurar al petit poble de Son del Pi, molt a prop d'Esterri d'Aneu, al Pallars Sobirà, les instal.lacions de MónNatura Pirineus, pertanyents a la Fundació Catalunya-La Pedrera, pensades per apropar la natura del Pirineu, tant al públic familiar com a escoles.
Quan diem la natura del Pirineu, es referim en aquest cas a un dels pocs espais integrals i integradors de la idea d'equipaments sostenibles medi ambientalment dins d'un entorn rural. MonNatura difon i ensenya les ciències naturals en aquest entorn de muntanya; l'astronomia, la geologia, la metereologia, la vegetació, la flora i la fauna.
L'estudi i descoberta del firmament des d'un lloc tan singular, gràcies a l'observatori astronòmic amb cúpula, en un entorn sense contaminació llumínica, que permeten observacions nocturnes de primer ordre.
Aquest concepte total i integrador de les diferents vessants científiques que conflueixen en aquest indret, arriba a despertar l'ànim investigador dels nens i joves que passen curtes o llargues estades per MónNatura.
Una de les proves d'aquesta voluntat educativa i formativa, és que una nena que va ser una de les primeres en estar visitant el centre el 2003, avui ja una jove, està a punt d'acabar la carrera de Biologia i entrar a formar part de l'equip de científics que cuiden la fauna salvatge que tenen al seu càrrec.
Per conèixer millor el centre, vàrem tenir una entrevista amb n'Eugeni Rojas, director de MónNatura Pirineus.
L'Eugeni ens assenyala amb orgull l'edifici que forma el nucli per les estades de famílies i escoles. L'edifici està construït amb tres elements bàsics; fustes, pissarra i pedra. El ciment aguanta el conjunt. És una edificació bioclimàtica, amb reconeixament de la Generalitat i la Unió Europea. La seva orientació al Sud està pensada per aprofitar al màxim la insolació per evitar al màxim la calefacció a l'hivern i la seva ventilació propicia un ambient agradable a l'estiu.
L'edifici té 22 habitacions per quatre persones, amb lliteres i 2 habitacions per persones amb mobilitat reduïda -PMR- per 3 persones. A més a més, hi han les àrees de serveis comuns, com recepció, cafeteria, restaurant, zona de jocs infantils, biblioteca amb sala de lectura i PC's i laboratori d'investigació.
Com elements per l'educació ambiental hi ha un planetari per veure les contel.lacions a cada època de l'any, i una auditori amb un aforament de 165 persones.A l'exterior i molt a la vora de l'edifici, hi ha una completa estació metereològica i un observatori astronòmic amb cúpula per fer unes observacions de gran claredat en les constel.lacions, planetes i tota mena de cossos estelars que cada nit, que no estigui nuvolat, ens brinda aquest punt d'observació de primera magnitud.
Això sí, alguns es pregunten si es veu la televisió en aquest punt allunat . Doncs, sí que es veu,però avisem, que només podrem veure el canal de National Geographic. Sempre la natura i l'esperit educatiu domina les estades a MónNatura.

Segons l'Eugeni el públic apte per visitar i gaudir de les activitats va dels 0 als 99 anys, en definitiva, famílies, escoles des de primària a universitaris, públic senior i també estades de natura l'estiu per nens i joves.


Comença l'activitat de coneixement de la fauna salvatge del Pirineu.
El gat fer, un exemplar únic d'una espècie amenaçada.

Els tres pilars que conformen l'activitat de Món natura Pirineus són, el turisme, l'educació i la recerca.
En els àmbits de l'educació i la recerca, el centre col.labora amb molts projectes, el més remarcable és el programa europeu de recuperació del trencalòs. En el centre de fauna hi una parella que es preveu que tinguin cries properament, i que es puguin posar en llibertat. Aquesta tasca es porta en coordinació amb el centre de recuperació de fauna de la Generalitat a AlinyàEl trencalòs mascle observa als visitantsEl teixó ens demana un moment d'atencióLa guineu ens observa de passadaEl cabirol mascle amb la seva cornamenta


Els projectes de recerca actuals són: reintroducció del trencalòs, participació en el cens de bultors, cens de papallones.
En la investigació universitària destaquem: doctorat en l'estudi del gat fer, control de la radiació solar UV amb la UPC, estudi de pol.len amb la UAB.
En xifres MónNatura és visitada per 12 mil persones a l'any. El personal està format per 16 persones fixes, i 7 externes.
Amb tot això, l'Eugeni Rojas desitja que visiteu MónNatura Pirineus pel vostre enriquiment personal i formatiu en un punt del Parc Natural de l'Alt Pirineu.


Tex t fotos ALBERT LOASO (c)LA REINTRODUCCIÓN DEL OSO EN EL PIRINEO

NATURALEZAPostado por ALBERT LOASO vie, mayo 22, 2015 17:59:23

La Reintroducción del Oso en el Pirineo

Inicios


En 1996 se introdujeron en la zona de la Arieja -Francia- tres osos pardos provenientes de Eslovenia, sus nombres eran Pyros, Melba y Ziva. La especie era muy similar a la que antaño habitaba en los Pirineos. Fue un momento especial para los habitantes de ambos lados de la frontera, tanto como para los conservacionistas como para los que no deseaban esta aparición de plantígrados de nuevo en sus valles, pastos y sobre todo la amenaza para el ganado de ovejas.

Fue el programa LIFE de la Unión Europea el que financió esta operación, y entre otras ventajas se asignaba a los ganaderos una compensación por las cabezas de oveja que cayeran por el ataque del oso.

Uno de los últimos oso cazados en el Pirineo
El oso Pyros, sigue siendo el macho dominante del Pirineo


Aclimatación

Los tres ejemplares liberados fueron adaptándose al medio natural del Pirineo y poco a poco fueron ocupando el macizo Pirenaico. La actual población en 2014, es de 35 ejemplares, concentrados en dos zonas principales, la zona oriental que se extiende desde el valle del Baztán en Navarra, hasta Ordesa en Aragón, y la zona central desde la Val d’Aran hasta Andorra y la parte montañosa del departamento del Arieja en territorio francés.

En la zona central viven en el Parc Natural de l’Alt Pirineu unos 20 ejemplares, por lo que se podría decir que es donde vive la mayoría de la población de plantígrados. Estos 20 ejemplares censados en este parque natural, está compuesto por 3 adultos macho, de 5 a 7 hembras adultas y el resto son crías o jóvenes.

Distribución de la población de osos en el Pirineo


La casa del oso en Isil

Dado que la mayor parte de los osos habita el Alt Pirineu, la fundación Oso Pardo, ubicada en Somiedo (Cantabria), y varias instituciones europeas y nacionales, se proyectó la realización en Isil, pueblo cercano a Esterri d'Aneu, en Cal Sastre la casa del Oso del Pirineo, que inauguró el 24 de julio de 2012.

Es un centro donde a través de paneles, audiovisuales, maquetas y otros elementos el público en general puede entender mejor la vida y costumbre se estos animales.Inauguración de la casa de l'Oso en Isil -2012
La adaptación en el medio rural

El oso del Pirineo es un animal de alimentación omnívora. Come tanto hierba, fruta, fruta seca, hormigas. En otoño, se interesa por la carroña, y veces por las ovejas, su presa favorita, porque aunque no lo parezca, el oso pardo no es un animal cazador y las ovejas son una presa que puede atrapar fácilmente.

En el medio rural los payeses de ganado ovino, no ven con buenos ojos las protecciones que hay que poner a las ovejas en todo momento; el pastor que las conduzca con los perros, un mastín de los Pirineos en el ganado, por ser un perro que ve a las ovejas como hermanas y las puede defender del ataque del osos, y poner en cercados vallados al ganado por la noche.

Para que los payeses y los habitantes de la zona vayan aceptando las condiciones de adaptación con el oso, la casa del oso de Isil paga al pastor para que vigile a las ovejas, o dan un tanto por oveja y un mastín para proteger al ganado de forma activa.

Actividades educativas en la casa del Oso de IsilNuevas oportunidades

El proceso de adaptación parece que ya está en su fase estabilizada, tanto para los animales, como para los habitantes de la zona.

La nuevas oportunidades que empiezan a notar los habitantes, es que gracias al oso se está generando un turismo interesado en la fauna salvaje y en especial en el oso, los hoteles y restaurantes notan mayores afluencias y este año será el primero que se harán excursiones para avistar al oso.

Sin duda, una nueva fuente de oportunidades y que el oso siga por muchos años en el Pirineo.


Texto: Albert Loaso
Fotos: varias fuentes