Europea Presse

Europea Presse

Europea Presse

La agencia que vive las noticias

FESTA DE SANT ANTONI A VILANOVA I LA GELTRÚ

FESTES PROPULARSPostado por ALBERT LOASO lun, enero 30, 2017 20:52:01
La festa de Sant Antoni a Vilanova i la Geltrú, és un dia important a la vila, és de fet la Festa Major d'hivern. En una setmana es concentren tot d'actes tant de carrer com socials per fer una parada a l'activitat diària i fer una trobada amb els amics, els vilatans i també amb als animals; siguin de companyia, d'estables o del camp.
El dia 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat es celebren els tres Tombs, que desprès de la benedicció del capellà, en nom del Sant, fan tres voltes a la vila com a senyal de la salut que esperen trobar per l'any que comença, amb el permís del Sant.
I així ha estat un any més, un èxit de convocatòria, més de 200 cavalls ases, someres, rucs i altres animals de tir del camp, han fet seva la festa i tots els participants han mostrat l'orgull de poder lluir els seus animals amb les millor vestimentes, fossin de gala o de feina del camp, com es vestien els nostres besavis.
La gent ha respost amb un ple total per un circulaven els tres tombs, amb admiració per una estampa que una vegada a l'any ens recorda aquella imatge de les petites viles envoltades de camps i vinyes, a on els animals eren l'eina imprescindible per fer les feines agràries.
Text: Albert Loaso
Fotos: Albert Loaso
CAVALCADA DE REIS 2017 A BARCELONA

FESTES PROPULARSPostado por ALBERT LOASO vie, enero 06, 2017 12:38:26
L'Ajuntament de Barcelona ha preparat per 2017 una cavalcada de reis, amb una presència molt important de voluntaris a més de participants professionals. Cal mencionar que dels 1.200 participants a la cavalcada, uns 900 són voluntaris.
Així, Barcelona no només porta il·lusions als nens amb aquesta cavalcada, sinò que un cop més els voluntaris formen un moviment que segueix empenyen els grans actes participatius de la ciutat.
Com a xifres podem destacar, 5 quilòmetres de recorregut des del Parc de la Ciutadella fins la Fira de Montjuïc; 1 hora d'espectacle; 1.200 participants, dels quals 100 ballarins i actors professionals; 300 alumnes d'escoles de teatre, dansa i circ; 300 voluntaris de diferents associacions; 1.200 vestits i més de 7 tones de caramels.
I tota la il·lusió del món!

Inici de la cavalcada amb la Guardia Municipal muntada a cavall

La companyia francesa Quidams, amb 16 precioses figures de cavalls blancs, presideix el seguici de l'Estel


L'estel de Natzaret marca el camí dels Reis macs

Els nens i nenes lliuren les cartes pel Reis als carters reials


Les cartes entren a les bústies de ses Majestats

El servei de correus reial fa la lectura de les cartes, per preparar el regals pels patges dels Reials

Els fanals il·luminen el camí dels Reis

La carrossa de Melcior arriba amb la inspirada creació de José Menchero, amb aires de l'Alhambra de Granada


Balls i danses en anuncien la proximitat de Gaspar


La carrossa de Rei Baltasar és obra de Ramón de los Heros, i representa la màscara d'un animal, la màscara és el vehicle del mag. A la part superior podem veure uns tòtems colorits i alegres, com l'esperit de l'Àfrica.


Nens joves i grans, saluden amb entusiasme al pas dels Reis de l'Orient

Els regals a punt de distribuir per les casesLa ballarina de la caixa de música, convertida a una noia real

El Circ Ralluy participa en la cavalcada


I per acabar, tones de caramels per a tots i totes

Text: Albert Loaso
Fotos Albert Loaso

PRESENTACIÓ FESTES DE LA MERCÈ 2016

FESTES PROPULARSPostado por ALBERT LOASO lun, julio 25, 2016 17:51:37
Aquesta Mercè es caracteritzarà per ser una festa major renovada i participativa:

- Renovada, perquè la Mercè d’aquest any inaugura nous espais d’activitat, en modifica d’altres, i s’estén a nous barris de la ciutat. Als espais habituals i ben coneguts dels barcelonins i barcelonines, s’hi afegeix aquest 2016 el Parc de la Trinitat, al districte de Sant Andreu, que acollirà part dels espectacles del festival Mercè Arts de Carrer (MAC), amb una àmplia oferta de propostes nacionals i internacionals. El parc reuneix molt bones condicions per a als espectacles d’aquest tipus i permet descentralitzar la Festa Major de Barcelona.
El recinte de Fabra i Coats torna a ser escenari de la Festa, després d’uns anys de no ser-ho, amb les propostes tecnològiques com a protagonistes, entre d’altres activitats artístiques i musicals.
També l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, al districte de l’Eixample, amplia programació i espais d’activitat diversificant els seus espais amb diferents propostes culturals durant el dissabte i el diumenge. L’Antiga Fàbrica obrirà les seves portes durant tot el dia per acollir activitats familiars, gastronòmiques i musicals. Els jardins de Montserrat Roig, situats just al costat, acolliran també activitats pensades per al públic familiar.


L'alcaldessa Ada Colau i l'autor del cartell Miguell Gallardo


- Participativa, perquè artistes i públic participaran activament abans i durant les activitats de la Mercè. Diferents artistes i col·lectius han estat convidats a participar de les activitats del Parc de la Trinitat i han contribuït a integrar aquest nou espai a la festa de manera col·lectiva.
També es presentaran propostes com les de CreatiFI, un programa cofinançat per la Comissió Europea i desenvolupat per l’ICUB en col·laboració amb la Fundació i2CAT, que ha llançat la convocatòria Creative Ring Challenge a Barcelona, entre d’altres ciutats, a través de la qual acullen propostes per a un projecte concret amb l’ús de tecnologies FIWARE. Gràcies a aquest projecte, els ciutadans podran participar activament i simultàniament d’una acció artística conjunta des de diferents punts de la ciutat gràcies a les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies.
El públic de la festa també estarà convidat a participar i ser protagonistes de les diverses propostes artístiques presents durant la festa, com les grans construccions de cartró efímeres de l’artista francès Olivier Grossetête al Parc de la Ciutadella.

El segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni i el pregoner Javier Pérez Andújar


París, ciutat convidada a la Mercè 2016

La programació de la Mercè d‘enguany ha buscat còmplices a la capital francesa, com la cooperativa d’arts de carrer i arts del circ 2r2 Cirque el prestigiós Le Théâtre Monfort, un espai de referència en la vida cultural d’aquesta ciutat. Gràcies a la seva col·laboració, i la d’altres agents culturals parisencs, a la Mercè d’enguany veurem una sèrie de propostes que han nascut i s’han vist als carrers de París.

Al parc de la Ciutadella, dins el Mercè Arts de Carrer (MAC), tots els barcelonins estaran convidats a participar en les grans construccions de cartró efímeres de l’artista Olivier Grossetête; s’hi podrà veure també el muntatge Keyframes del Groupe Laps, o la proposta de Théatre Montfort, Nuage, un gran núvol artificial suspès sobre terra sobre el qual s’hi faran acrobàcies. Rémi Brun, un especialista en la captura de moviment per crear 3D, presentarà Tranquille, un espectacle on la llum i el moviment són la matèria primera de la seva creació. A l’escenari Til·lers de la Ciutadella, s’hi podrà veure cantar i ballar artistes francesos de hip-hop com Arthur Cadre i Stephane Deheselle, Eklips-The Human Beatbox, Junior Almeida, Street Style Society, Eben Doubledutch, Cie Makiato, Liss Funk & Willow, Zid i Yanka o la Compagnie SOI. En aquest espai de la festa, també es podran seguir els espectacles itinerants de la companyia Les grandes Personnes amb l’espectacle Les turistes, o l’espectacle Défilee del coreògraf català amb companyia pròpia a França Tomeo Vergés.

Al Castell de Montjuïc, s’hi podran veure artistes francesos experts a fer salts espectaculars, protagonitzar espectacles aeris o fer riure amb la seva música. Es tracta de la Compagnie Retouramont, amb l’espectacle Environnement Verticale i la jove companyia francesa Compagnie SID, entre d’altres espectacles.

Són només alguns exemples d’una Mercè que parlarà amb accent francès i que també cantarà, perquè el Barcelona Acció Musical (BAM) d’enguany dedica un espai destacat a la música de la capital francesa amb MHD, Cabaret Contemporain, Jeanne Added i Aquagascallo; Bachar Mar-Khalifé serà presents al programa de Mercè Música 2016.

Finalment, tant el Festival Pirotècnic Internacional com el Piromusical també tindran presència francesa, sigui amb la participació de Soirs de fêtes, empresa especialitzada en crear espectacles de focs artificials especialment innovadors, com en el cas del Piromusical que tancarà la Mercè, amb un bloc dedicat a la música i la cultura de la ciutat convidada.VIACRUCIS VIVENT DE SANT HILARI

FESTES PROPULARSPostado por ALBERT LOASO sáb, marzo 26, 2016 21:06:50
Des de fa més de tres segles, Sant Hilari Sacalm celebra el seu viacrucis vivent, conservant la tradició processional transmetent-la de pares a fills, i s'ha convertit en una manifestació popular tant important que fins i tot ultrapassa la seva geografia.
Presentació dels misteris

La història documentada ens remonta a 270 anys, però abans de 1731 ja se celebraven processons amb personatges de l'Evangeli.

La legió dels armats romans

Aquesta manifestació de fe i tradició popular, es representa la nit del Divendres Sant i que durant tres hores, recorre els carrers de Sant Hilari. El rime dels tambors dels armats romans, marcant el pas, i el so de les seves llances repicant a terra posen un ambient de solemnitat a la procesó repartida en onze pasos.
Jesús conduit al judici de Ponç Pilat

Jesús portant la creu

L'últim pas i el de més renom és el que representa la cruxifició al mont del Calvari, presentat als afores de la vila, a on els soldats i el muntatge sonor i de llums, captiven tant a propis com estranys.
El seu reconeixement li ha merescut la Creu de Sant Jordi i la categoria d'element festiu patrimonial d'interès nacional de la Generalitat de Catalunya.

Fotos: Albert LoasoFESTES DE SANTA EULÀLIA

FESTES PROPULARSPostado por ALBERT LOASO vie, marzo 04, 2016 20:54:15
Santa Eulàlia és la gran festa d’hivern de la cultura popular d’arrel tradicional de Barcelona i, any rere any, s’enriqueix gràcies a l’aportació dels joves i els infants —planters de futures generacions— amb una voluntat que va més enllà de la recuperació de les tradicions.

A la gegantona Laia, les colles castelleres de la ciutat, els Falcons, els esbarts, els gegants i les gegantes, l’Àliga i moltes altres expressions de la cultura popular barcelonina, enguany s’hi sumarà el Seguici Festiu de Mataró, la ciutat convidada del 2016.


La gegantona Laia
Els gegants del barris de Barcelona acompanyen a Laia


Plantada de gegants davant de l'AjuntamentEls esbarts infantils ballen en honor a LaiaBastoners de Barcelona i Mataró

Els gegants infantils de l'escoles de Barcelona, dansen al costat de Laia.

Text i fotos: Albert LoasoEls 3 Tombs

FESTES PROPULARSPostado por ALBERT LOASO sáb, febrero 06, 2016 10:43:47
Fa 191 edicions que le barri de Sant Antoni celebra la diada del sant que li dóna nom, el patró del gremi de de carreters i cotxers, dels traginers i dels llogaters de mules. Aquest any s'ha celebrat la 190è desfilada.
Actualment, el patronatge de Sant Antoni respecte dels cavalls, eugues, mules, matxos ases i someres s'ha estès a la resta de les bèsties, icloent-hi els animals domèstics.
Els Tres Tombs de Sant Antoni és una celebració tradicional que ens recorda el nostre passat rural de Barcelona, un món desaparegut en què, carros i cavalls eren instruments imprescindibles per transportar persones i mercaderies.
Aquest any la cantant Lucrecia ha fet els honors de llegir el pregó, i va fer que els assistents l'acompanyessin ballant la cançó Guantanamera, una bonica forma de recordar els lligams amb la illa de Cuba que molts catalans varen tenir en el segle XIX i XX.Lucrecia i acompanyant, ballant Guantanamera.

Aquest any ha estat l'estrena dels Mossos d'Esquadra a la desfilada

La Guardia Urbana de Barcelona participa puntualment cada any a la desfilada.

Esquadra de la Guardia Civil de Valdemoro, formada per un caporal i quatre guàrdies, participant a la desfilada.

Carruatge de bombres de 1900

Benedicció dels animals a les portes del col.legi de Sant Antoni, lloc a on estava l'antiga ermita dedicada al sant.

El penó de Sant Antoni saludant al capellà, en el moment de la benedicció


Diversos carruatges de mercaderies van participar a la desfilada.

La desfilada va transcorre des del barri de sant Antoni, passant per les Rondes, Pl. Universitat, La Rambla i arribada al Ajuntament, a on l'alcaldessa Ada Colau i altres autoritat van rebre el seguici.

L'alcaldessa i la seva família rebent el seguici, a les portes de la Casa de la Ciutat.

La Guardia Urbana amb la seva banda de música a cavall

L'alcaldessa rep a la comitiva oficial de la desfilada
Una preciosa estampa amb ponies.

Text i fotos: Albert LoasoFESTA MAJOR D'ARGENTONA

FESTES PROPULARSPostado por ALBERT LOASO mié, septiembre 09, 2015 17:38:17
LA FESTA MAJOR D'ARGENTONA - LA FIRA DEL CÀNTIREl dia 4 d'agost, es celebra a Argentona la festa major dedicada a Sant Domingo. Aquesta festa té algunes singularitats que la fan única.
Tot arrenca de la tradició de la benedicció de les aigües de la font de Sant Domingo, a on antigament els vil.letans anaven a buscar aigua de la font amb els seus càntirs.
Cal dir que Sant Domingo es venerat a molts indrets de casa nostra, com a patró de les aigües, i tal dia com avui a molts pobles i ciutats la gent anava amb els càntirs a recollir l'aigua creguda que duia salut.
A Argentona segueixen amb la tradició, beneixen l'aigua de la font de Sant Domingo, i perquè els assistents puguin endur-se aigua beneïda, l'associació de festes presenta un càntir anual com a record de la festa, per qui vulgui endur-se aigua de la font i gaudir de bona salut.
A més a més, la vila es guarneix pel carrer Gran amb càntirs gegants decorats per artistes invitats.

La benedicció de l'aigua a la font de Sant Domingo
La benedicció dels càntirs de la festa 2015


Càntirs monumentals decorats per artistes

Un altre moment de la festa, no menys important és la cercavila de gegants, formats pels Senyor de Burriac, ella porta el càntir a la mà. L'any 2001 la colla gegantera, va presentar tres nous gegants, el Dr. Calvo, metge argentoní molt estimat a la població i que havia mort l'any anterior, els Senyor de l'Aiguanaf, representen un conegut enginyer ferroviari que va venir amb la seva dona per fer la línia fèrria Barcelona-Mataró i que desprès van muntar una destil.leria.


Els gegants i capgrossos esperant el final de l'ofici religiós, per iniciar la cercavilaLa cercavila de gegants i capgrossos

Un altre dels moments més esperats per la gent, és el concurs d'aixecada de càntirs. El concurs consisteix en aixecar de forma hàbil, tot fent un glop, càntirs des de 10 quilos fins els 200. El concurs es celebra en categories masculina i femenina. Per participar en el concurs calen tres coses, a més d'un bon calçat, força, habilitat i bona sort.
Els guanyadors d'aquest any, 130kg. ella i 150kg. ell
Altres moments del concurs
Lliurament de premis

Text i fotos: Albert Loaso
LA FESTA DEL CORPUS - LES ENRAMADES DE SALLENT

FESTES PROPULARSPostado por ALBERT LOASO mar, julio 21, 2015 11:28:24
Tal i com hem vist a l'article de l'ou com balla a Barcelona, una de les principals característiques de les festes del Corpus, és el costum de les enramades als carrers, jardins i temples, que són el guarniment amb arbres, flors, o simplement la decoració dels carrers, com passa a Sallent.

En aquest sentit, a Sallent, a prop de Manresa, es manté el costum de les enramades, consistent en guarnir els carrers amb motius diversos, donant-lis aspectes festius, costumistes o imaginatius. Enguany la festa va tenir lloc del 4 al 8 de juny.

Ja des del segle XII, els enramadors, treballadors voluntaris, any rere any fidels a la cita, transformen els carrers en mons imaginaris.
El diumenge de celebració del Corpus, tenen lloc diverses activitats, que aquest any van comptar amb els gegants de Sallent i els bastoners.
La presentació dels gegantsEl ball de gegants obre la festa


La festa és als carrers

La participació ciutadana fa especial aquesta festa, és una manera de cohesionar la societat i donar sentit als valors de convivència, solidaritat i il.lusió.

Les bastoneres


Un moment de descans i de refresc
Aquestes festes de les enramades a Sallent són famoses per tot el Bages i arreu de Catalunya.

Text i fotos: Albert Loaso
Siguiente »