Europea Presse

Mercè 2017CULTURA

Postado por ALBERT LOASO lun, julio 17, 2017 22:50:15


La festa de la Mercè d’aquest any començarà el divendres 22 de setembre amb el Pregó que obre com cada any la celebració de la Festa Major de la ciutat, i finalitzaran el dilluns 25 de setembre amb el Piromusical.


Blog image
Javier Mariscal signa el cartell de la Mercè 2017


El dissenyador i dibuixant Javier Mariscal signa el cartell de les festes de la Mercè en l'any en què es commemora el vint-i-cinc aniversari dels Jocs Olímpics del 1992.

La Mercè d’enguany, està representada per un personatge femení nascut de la ment de Javier Mariscal. El que va ser el pare de Cobi, la mascota olímpica de 1992, torna a crear un símbol per a la ciutat, aquest cop un cartell de la Mercè que representa una noia de barri dotada d'uns atributs cent per cent barcelonins: des d'un pentinat amb el perfil del Tibidabo a un tatuatge amb la imatge de l'estàtua de Colom.

La Mercè imaginada per Mariscal porta un collaret que fa referència a la necessitat de reciclar i unes ulleres de sol que fan de plaques solars. I és que aquesta Mercè de barri no només al·ludeix a la descentralització de la Festa major de Barcelona, sinó que ens recorda també la necessitat imperativa de protegir el medi ambient i convida els ciutadans i les autoritats barcelonines a recolzar totes aquelles iniciatives que facin de Barcelona una ciutat sostenible.

Barcelona fa un reconeixement a la imaginació popular i l’orgull de barri de la Festa Major de GràciaSOCIEDAD

Postado por ALBERT LOASO jue, julio 13, 2017 21:58:15

Blog image

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha acollit, avui a la tarda, l’entrega de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la Fundació Festa Major de Gràcia, un reconeixement que arriba en l’any del bicentenari de la celebració de la festa popular.


Blog image
Bicentenari festiu

En ocasió de la celebració del Bicentenari de la festa, el districte de Gràcia ha anunciat que recuperarà l’antiga tradició de l’ajuntament de la Vila de guarnir la seva façana enguany, durant la Festa Major de Gràcia. El guarnit s’inaugurarà durant el Pregó de la Festa Major, el 14 d’agost, i s’hi quedarà fins a l’octubre de 2017, moment en què el districte aprofitarà per repintar la façana de la seu del districte per tornar-lo al seu estat original. El guarnit no tindrà elements efímers, i estarà composat només per una pintura a la façana.Barcelona instal·la un estand antimasclista a la zona d’oci nocturn del Front Marítim sota el lema ‘No és no’SOCIEDAD

Postado por ALBERT LOASO jue, junio 29, 2017 11:28:36

L’estand estarà obert les nits de dijous a dissabte, entre les 23 i les 5 hores, del 29 de juny al 25 de setembre, per informar, sensibilitzar i atendre en cas d’agressió sexual

Aquesta acció s’inclou en el paquet de mesures Barcelona Antimasclista i s’acompanya d’un protocol d’actuació coordinat entre Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, serveis sanitaris i serveis municipals d’atenció.

A l’espai hi haurà dues persones expertes que faran assessorament sobre què són les violències masclistes i els assetjaments i podran activar el protocol en cas de necessitat. També hi haurà una parella de professionals fent itinerància per la zona

Blog image

París i Barcelona homenatgen juntes a Francesc Boix, el fotògraf barceloní testimoni de l’horror de Mauthausen SOCIEDAD

Postado por ALBERT LOASO lun, junio 19, 2017 12:47:11

El tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello ha participat avui a l’acte d’homenatge al fotògraf Francesc Boix, que s’ha celebrat avui al cementiri de Père-Lachaise, a París. Boix, un barceloní antifeixista presoner al camp de Mauthausen, va ser testimoni de l’horror del camp de concentració nazi i posteriorment va participar en els judicis identificant els criminals de guerra de Núremberg i Dachau.

Pisarello ha intervingut juntament amb l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, en els parlaments que s’han realitzat al cementiri en un acte que ha comptat amb la presència dels tinents d’alcaldia de París, dels representants de l’Amical Mauthausen de París, del conseller de Relacions Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva i del comissionat de Programes de Memòria del consistori barceloní, Ricard Vinyes.

L’acte estava organitzat conjuntament pel consistori parisenc i l’Amicale Mauthausen francès. L’Ajuntament de Barcelona ha col·laborat, amb una aportació de 9.000 euros, al trasllat de les restes de Boix des d’un poble dels afores de París on fins ara estava enterrat –a Thiais, a 10 km de París—a aquest cementiri històric on es troben moltes grans personalitats franceses de la cultura, del pensament i de la política.

Blog image
Amb aquest homenatge a Francesc Boix, París i Barcelona estableixen un nou vincle entre ambdues ciutats, la memòria històrica, que ve a sumar-se a d’altres que ja estan donant els seus fruits especialment en relació a la lluita contra el canvi climàtic, l’intercanvi d’experiències en l’àmbit de la tecnologia i la innovació, o en la gestió de les polítiques d’habitatge i el turisme.


Blog imageGerard Pisarello, primer tinent de l'alcaldia de Barcelona, i Anne Hidalgo alcaldessa de ParisLa Fundació MACBA celebra 30 anys SOCIEDAD

Postado por ALBERT LOASO lun, junio 12, 2017 16:43:32

La Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Fundació MACBA), entitat privada sense ànim de lucre dedicada a l’adquisició d’obres d’art per a la Col·lecció MACBA, a la difusió de l’art contemporani i al foment del mecenatge cultural i el col·leccionisme, ha celebrat aquest dilluns un acte institucional que suposa l’inici de la celebració del seu 30è Aniversari. La Fundació MACBA és una de les institucions que forma part del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona.


Blog image

A l’esdeveniment, que ha estat el primer d’una sèrie de jornades que se succeiran al llarg del 2017 amb motiu de l’efemèride, han assistit el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont; el ministre d’Educació, Cultura i Esports, i portaveu del govern, Iñigo Méndez de Vigo; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila; i el segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.

L’acte s’ha celebrat al MACBA amb la presència del Patronat de la Fundació MACBA i ha constat d’una visita per a l’actual exposició de la Col·lecció, seguida d’una presentació i un torn de parlaments a la Capella dels Àngels en què han participat els representats institucionals del Consorci MACBA.


Blog image


Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació, ha destacat la intensa feina realitzada des d’un inici per l’entitat impulsant la constitució d’un museu d’art contemporani per Barcelona i la construcció d’un patrimoni pel museu a través de l’adquisició de més de 1.600 obres essencials per a la Col·lecció MACBA. Una fita que “ha estat possible gràcies a la col·laboració i les aportacions realitzades per persones i empreses compromeses amb l’art contemporani i la ciutat”, ha remarcat Grandes.

La Col·lecció és fruit d’un cuidat procés d’adquisició de les obres que segueix el criteri artístic del director del museu, Ferran Barenblit, assessorat per un comitè d’experts internacional.

Fotos: David Campos

L’Avió del Tibidabo torna a sobrevolar BarcelonaSOCIEDAD

Postado por ALBERT LOASO dom, junio 11, 2017 19:42:29

L’Avió del Tibidabo ha tornat avui al Parc d’Atraccions després de cinc mesos de procés de rehabilitació. L’atracció quasi centenària, gravada en l’imaginari col·lectiu de vàries generacions de la ciutadania de Barcelona i Catalunya torna a sobrevolar Barcelona.

Blog image


En un ambient festiu ambientat amb els diferents personatges que han anat gaudint de l'avió al llarg de la història, l’acte inaugural ha comptat amb la presència també dels membres del Tibiclub, socis del Tibidabo, i de personalitats molt vinculades a la història del Parc com els descendents i familiars del promotor del Parc el Dr. Salvador Andreu i l’enginyer i constructor de l’avió Marià Rubió i Bellver.

En el seu viatge inaugural després d’aquests mesos, l’emblema del Parc i element indiscutible de l’skyline de la muntanya del Tibidabo i de Barcelona ha fet avui el viatge inaugural amb el segon tinent d’alcaldia i president de B:SM, Jaume Collboni, a bord.

El tinent d'alcaldia i president de B:SM, Jaume Collboni, ha dit avui que "era una obligació de l'ajuntament i del parc recuperar l'avió, la seva essència i allò en què connecta passat i futur". Collboni ha recordat la importància del Parc d'Atraccions del Tibidabo per a la ciutat, que "compleix diverses funcions, d'oci familiar i com a servei públic i parc, que dona beneficis a la ciutat i els torna en forma d'avió, o en forma de beques per a nens i nenes procedents de famílies amb dificultats que podran venir gratuïtament aquest estiu, o amb la gratuïtat per als jubilats i jubilades amb la targeta rosa".

El projecte de rehabilitació d’una atracció de 1928

El 23 de setembre de 1928, l’Avió del Tibidabo, rèplica exacta del primer aparell que al 1927 va realitzar el trajecte entre Barcelona i Madrid, feia el primer vol. Una atracció pionera i quasi centenària, de les que millor representa l’època en què va ser creada quan la ciència i la tecnologia es posen per primer cop al servei de la diversió de la ciutadania.

El projecte de rehabilitació, a càrrec de l’arquitecte Dani Freixas, ha estat precisament basat en la recuperació del caràcter original de l’avió que es va inaugurar l’any 1928.17è Concurs Internacional de Roses Noves a BarcelonaSOCIEDAD

Postado por ALBERT LOASO mié, mayo 17, 2017 18:23:38

CONCURS INTERNACIONAL DE ROSES NOVES DE BARCELONA

El dia 12 de maig es va celebrar el 17è concurs de roses noves de Barcelona al Roserar del Parc de Cervantes de Barcelona.
El jurat , com cada any, està format per un nutrit grup internacional d'especialistes del sector vinguts de diversos països, com França, Suïsa, Holanda, entre d'altres, a més d'Espanya i Catalunya
Al concurs hi participen obtentors o creadors de varietats de roses, que els tècnics i jardiners del parc, encapçalats per en Rafael Sànchez com a conservador, van preparant per aquesta cita, en zona reservada del parc.
Cada obtentor envia unes cinc esqueixos per ser plantats i cuidats al llarg de mesos, fins arribar el dia del concurs.
El jurat internacional valora la forma, aspecte, adaptació climàtica, alçada de l'arbust si és de terra, o força i vigor en els exemplars en parra. També es valoren els millors exemplars per tipus de famílies de roses.
Les varietats presentades són creuaments de roses existents, i no han estat comercialitzades abans.


Blog imageL'equip de jardiners i tècnics del parc

Quan arriba l'època de floració de les roses, el parc mostra el seu millor aspecte a on els diferents exemplars broten i perfumen de fragàncies l'aire, cridant als insectes per la polinització primaveral.

Blog imageAspecte d'un exemplar emparrat

HISTÒRIA
El concurs està organitzat per l'Ajuntament de Barcelona i compta amb el patrocini d'empreses i la col·laboració d'organitzacions del sector. Es va crear l'any 2001 per impulsar la divulgació i projecció del roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona que es remunta a les primeres dècades del segle passat.

El certamen permet conèixer les novetats del sector, a la vegada que reuneix als més prestigiosos experts en roses del panorama internacional coincidint amb la primera floració de roses. Un espai reservat d'aquests jardins reuneix el rosers guardonats en cada edició de concurs, que compta amb un gran reconeixement internacional. Les roses presentades a concurs han estat creades per obtentors a partir de creuaments entre rosers ja existents. Per tant, són varietats inèdites que no han estat comercialitzades encara.


Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageAlguns exemplars presentats i vista de la zona del roses a concurs


EXEMPLARS GUANYADORS

Els exemplars guanyadors han estat

1. Premi especial Barcelona (a la millor rosa d’entre totes les categories): Rosa EVEfrais
Creador o obtentor: André Eve-Jerôme Rateau (França)
2. Premi a la millor varietat Híbrida de Te: Rosa AM-597-HT
Creador o obtentor: Alain Meilland (França)
3. Premi a la millor varietat Floribunda: Rosa VISmandel
Creador o obtentor: Viva International (Bèlgica)
4. Premi a la millor varietat Paisatgista: Rosa VISpanip
Creador o obtentor: Viva International (Bèlgica)
5. Premi a la millor varietat Miniatura: Rosa AM-561-MIN
Creador o obtentor: Alain Meilland (França)

Aquestes són algunes de les categories premiades, fins a 15 premis en total

Esperem que el públic, en gaudeixi durant aquests dies de primavera.

Text: Albert Loaso
Fotos: Albert LoasoFORENSIC ARCHITECTURE - Cap a una estètica investigativa al MACBAARQUITECTURA

Postado por ALBERT LOASO mié, mayo 03, 2017 11:44:19

Forensic Architecture és una exposició al MACBA que es podrà visitar fins el 15 d'octubre de 2017.
Forensic Architecture ens desafia a considerar com les pràctiques artístiques contemporànies i les tecnologies digitals poden servir per afrontar la realitat de la postveritat.
Aquesta exposició parla de la vida de les persones, una humanitat compartida, per generar un món més just.
L'exposició va al cor del paper de la cultura, l'art cap a un món millor.
Eyal Weizman va crear el 2010 l'agència d'investigació Forensic Architecture (FA) . Reuneix arxius de proves sobre els conflictes contemporanis, està format per un equip de 15 a 20 arquitectes, artistes, acticvistes, científics, advocats i cineastes que treballa per destapar la violència d'Estat confrontant fets amb relats oficials.
Per això la pregunta és, pot l'arquitectura pot canviar el món? l'aquí i ara pot servir per reflexionar sobre el món.

Blog imageEyal Weizman, fundador de FA, i Ferran Barenblit, director del MACAB, a la presentació de l'exposició

Blog imageRosario Güiraldes, comissària de l'exposició, fent una visita guiada


L'exposició es divideix en tres àmbits - proposició, investigacions, Centre for Comtemporany Nature -

Blog imageReconstrucció projectiva de l'entrada d'un misil en una habitació, a l'interior d'un edifici i la seva fragmentació a l'habitació, que permet establir el tipus de bomba i identificar el país i agència que l'ha llençat amb un dron.

Blog imageMisil identificat per la reconstrucció anterior, a partir d'un video realitzat per un testimoni a Pakistan, llençat per un dron dirigit per la CIA

Una exposició que pretèn analitzar amb tota una sèrie de mitjans i disciplines, diferents punts de vista, per crear la realitat sense filtres de les accions en temps de guerra, per millorar la veritat i fer-la més clara i imparcial.


Text i Fotos: Albert Loaso